HET ONBEWUSTE
De vele duizenden gesprekken die ik beroepshalve heb gevoerd vormen nu voor mij een onuitputtelijke bron voor mijn vrije associaties op mijn herinneringen aan deze gesprekken.
Ik beschrijf dus fragmenten uit therapiesessies die nooit hebben plaatsgevonden met fictieve cliënten.
Deze Marc, Jasmin, Fred, Arin, Claudia, Clementine , Wim en Mary bestaan niet, maar wat wel had gekund, een realistische fictie.
Je vindt deze fragmenten in het menu: Uit de Spreekkamer
De fragmenten kunnen de lezer gevoelens en gedachten geven waardoor hun beleving van het innerlijk dichterbij komt.
Waarom is dit laatste zo belangrijk?
Psychoanalytici richten zich in de behandeling op herstel van de innerlijke belevingswereld met de intentie psychische symptomen te genezen dan wel te verminderen of hanteerbaar te maken waardoor het leven als kwaliteitsvol wordt ervaren.
De vorming van de innerlijke belevingswereld begint al met de geboorte. Een baby’tje kan door eenduidige lichaamsexpressie laten merken wat fijn is of niet en ouders handelen naar deze signalen ten behoeve van het welzijn van het kind. Hierdoor wordt de basis voor gevoelens zoals vertrouwen, veiligheid en verbondenheid in de eerste levensmaanden gelegd en levenslust is het resultaat. Geleidelijk aan wordt het gevoelsleven uitgebreider en meer genuanceerd, een dynamisch proces dat de meeste mensen hun leven lang ervaren.
Mensen zijn zich van hun gevoelens bewust, echter, een niet onbelangrijk deel van onze gevoelens wordt ongemerkt door verdringing aan het bewustzijn onttrokken als zij te pijnlijk, ontregelend of te conflictvol zijn. De verdringing is nodig om op dat moment overeind te blijven. Het verdrongene komt terecht in het onbewuste.
Het Onbewuste en de Verdringing.
Psychoanalytici gaan uit van het bestaan van het onbewuste, een begrip dat geïntroduceerd werd door de Weense psychiater Sigmund Freud (1856-1939) in 1888, in 1900 in de Droomduiding werd beschreven en rond 1915 als een algemeen geldend grondbeginsel van de psychoanalyse werd gehanteerd.
Psychoanalytici richten zich in de behandeling van hun cliënten consequent op de bewustwording (introspectie) van eerder afgeweerde en onbewust gebleven psychische conflicten, in zoverre de hypothesen over de ontstaansgeschiedenis van cliënts symptomen, een aannemelijk verband tonen tussen de symptomen en de verdrongen conflicten. De destijds afgeweerde gevoelsbeleving krijgt binnen de bescherming van de therapeutische relatie een kans zich uit het onbewuste te bevrijden. Belastende en vaak onbegrepen psychische symptomen verliezen hun functie, het onderliggende conflict is immers opgelost.
De toegang tot het onbewuste van de cliënt gebeurt in een complex psychologisch proces tussen cliënt en behandelaar.
Dit complexe gebeuren hoop ik in de fragmentjes zichtbaar en inleefbaar te maken voor de lezer.